Angrešt je srdeční záležitost

Trnitý keřík angrešt je znám svými oválnými a mírně osrstěnými plody. Ty bývají někdy zelené, medově zlaté, nebo i zbarvené do tmavě červena, až fialova.  Angrešt má mnoho odborných názvů, například:
ü  Srstka angrešt
ü  Srstka obecná
ü  Meruzalka srstka
červený angrešt

Keřík angreštu je k vidění běžně v i v lesích, pěstován je však s oblibou i v zahradách. Plod angreštu obsahuje mnoho cenných a lidskému organismu prospěšných látek. Jsou to například:
ü  kyseliny, hlavně kyselina citronová, jablečná, vinná a šťavelová
ü  fruktóza
ü  vitamínu C
ü  vitamín E
ü  vitamín B
ü  draslík
ü  fosfor
ü  karoten
ü  vápník
ü  hořčík
ü  železo
ü  zinek
ü  mangan
ü  fluór
ü  biotin
ü  měď
ü  křemík

Zdravé bobulky angreštu

Osrstěné bobulky angreštu jsou tedy vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálních látek. Není se co divit, že jejich vliv na naše zdraví je opravdu obsáhlý. Z těchto blahodárných, léčebných vlastností můžeme jmenovat:
ü  Napomáhá udržovat zdravé stěny buněk a pevné vazivové tkáně.
ü  Napomáhá předcházet cévním nemocem.
ü  Posiluje srdce.
ü  Podporuje zažívací trakt.
ü  Má protizánětlivé účinky.
ü  Zklidňuje organismus žen před začátkem menstruace.
kuličky angreštu

Odrůdy angreštu

Na světě existuje přibližně na sto odrůd angreštu. Tyto odrůdy se rozlišují především podle velikosti a barvy plodů, ale také podle náročnosti jejich keříků na klimatické podmínky a též pěstování. Původní angrešt měl zelené plody, ale nové vyšlechtěné odrůdy mají již plody i bílé, žluté a červené. Mnoho z těchto odrůd nesou půvabné názvy. Z nich můžeme jmenovat nejvýznamnější z nich:
ü  Zlatý fík. Tato odrůda má velké, oválné a jemně ochmýřené oranžovožluté plody, které mají sladkokyselou chuť.
ü  Citronový obří. Jeho plody jsou velké a sytě oranžově zbarvené.

Angrešt v kuchyni

 Bobulky angreštu se využívají zejména do kompotů, ale zpracovávají se i na džem a mošt.